dijous, 22 de març del 2012

El primer temporal de l'any, de notable alt.

L'inici de la primavera no podia començar millor pels nostres interessos i és que tal i com anunciàvem dimarts, els mapes avisaven d'un temporal seriós de pluges abundoses a tota Catalunya. Les pluges que es van iniciar la matinada del dimarts a dimecres van ser molt generalitzades a tot el país duran tota la jornada de dimecres i dijous sent dimecres especialment abundants a les comarques de Tarragona i dijous a la part central i nord del país amb registres realment destacables com alguns dels que citem a continuació:

Registres més significatius de dimecres
Prades: ............................101,6mm
Siurana - El Mirador:.............94,0mm
Farrera:.............................92,4mm

L'Albiol:..............................91,6mm

Almoster - Picarany:.............81,8mm
Radar a les 17:42UTC
La Febró:...........................77,8mm

E
s curiós veure com en situacions com la viscuda el dimecres, la capacitat d'esponja que te les muntanyes de Prades regenerant constantment els nuclis tempestuosos és realment impressionant. Es pot veure en la imatge de radar de les 17:42 UTC.


Les precipitacions van ser molt generoses també en quasi tota la totalitat del Pirineu i Prepirineu, també hem de fer especial menció en un dels indrets que més han patit la sequera aquests últims mesos, les terres de ponent on també han rebut molta aigua.


Si ens fixem en la ciutat de Barcelona, els registres del dimecres són més modestos, veiem alguns exemples a continuació:

Registres de pluja de dimecres

Barcelona - Gracia centre:.............8,6mm
Barcelona - El Maduixer:................8,0mm
Barcelona - Can Bruixa:.................7,8mm
Barcelona - Parc Guinardó:...........7,6mm
Barcelona - BTV:..........................7,0mm
 

El vent també ha estat un element destacable, el Llevant s'ha fet notar amb força a la ciutat comtal, aquí tenim els 4 registres més alts de dimecres.

Registres de vent de dimecres:
Barcelona - Plaça Farga:................61Km/h
Barcelona - Parc Guinardó:............60Km/h

Barcelona - Gràcia:.......................60Km/h
Barcelona - Pl. Kennedy:................56Km/h



Si els registres de precipitació a la costa central van ser discrets duran tot el dimecres, això va canviar a partir de la mitjanit de dimecres a dijous, una nova banda de precipitació provinent d'Eivissa, va anar afectant el litoral central al llarg de tota la matinada, formant fins i tot potents nuclis tempestuosos amb força aparell elèctric davant tota la costa central al voltant de les 00 i les 02h. Aquestes noves precipitacions van provocar un descens notable de les temperatures.


Tempestes al Garraf la nit de dimecres a dijous.
Imatge de satèl·lit de la 1:15 de la nit de dijous.









Pel matí de dijous les pluges van continuar afectant de manera intermitent tot el litoral i prelitoral central. Formant-se fins i tot alguns nuclis moderats bora la ciutat de Barcelona. 



















A la tarda, es van formar tempestes locals entre els dos Penedès, fruït de la inestabilitat de la bossa d'aire fred en circular per sobre el país. També molt destacable és la potent tempesta que va afectar la zona de Castellterçol, Seva, Collsuspina, Tona, Taradell o Vic.

La tempesta de Seva, Taradell i Vic des del Satèl·lit
Tempesta de Seva, Taradell, Vic, tarda de dijous

Tempesta del Penedès. Tarda de Dijous.


Els registres finals doncs al barri i a la resta de la ciutat de Barcelona els podem considerar positius després de la sequera tant important que anavem arrastrant, aquests doncs han estat els registres d'algunes de les estacions de Barcelona de la xarxa meteoclimatic al llarg de tot l'episodi de pluges.

Total episodi (Dimecres/Dijous):
Barcelona - Sant Gervasi:...............29,4mm
Barcelona - Eixample:.....................28,0mm

Barcelona - Gracia:........................27,8mm
Barcelona - Can Bruixa:..................27,4mm
Barcelona - Sarrià:.........................27,3mm

Barcelona - Parc Guinardó:............26,6mm (26,1mm segons Hellmann120)
Barcelona - Sants:.........................23,1mm
Barcelona - BTV:...........................20,8mm
Barcelona - Sant Martí:..................19,8mm
Barcelona - Port Fòrum:..................13,2mm

La valoració que en fem d'aquest temporal no pot ser més positiva, pluja d'intensitats molt profitoses en general i ocupant grans extensions de terreny, això es pot veure molt bé en les 2 imatges següents, corresponents a les acumulacions de dimecres i dijous, podem dir que les zones que més ho necessitaven s'han vist molt beneficiades per l'episodi. A destacar algun problema que es va produir a la riera de Barenys, a Salou, on com és habitual en episodis de molta pluja, es va desbordar provocant algun problema amb el trànsit ferroviari.
  

Acumulacions del dia 21
Acumulacions del dia 22


Per acabar us deixo amb una bonica imatge de la inestabilitat de primera hora del matí desde el nostre observatori mirant cap a les 3 torres de Sant Adrià de Besòs, on es veien nuvolades ben amenaçadores.

Barcelona, matí del dijous a les 11:15h




Fonts: Meteoclimatic, Meteocat, SAT24  

1 comentari: