dilluns, 25 de juny del 2012

Onada de calor a les portes.

Ja fa dies que els mapes i el meteograma ho diuen, estem a les portes d'una entrada d'aire d'origen Saharià a casa nostra que escalfarà i de valent tot el país. Si bé les temperatures ja estan sent força elevades, els propers dies augmentaran per mantenir-se així d'elevades uns quants dies.
Però què és exactament una onada de calor? Dit així ràpid seria una situació atmosfèrica extremadament càlida per sobre de la mitjana de temperatures habituals per la regió i que, com a mínim, dura més d'un dia. Així doncs cal extremar les precaucions en les persones, ja siguin grans, petits com adults que treballin a l'exterior i els boscos i regions forestals, per evitar possibles incendis forestals. Recordem que arrastrem també dèficit hídric, cosa que pot agreujar la situació notablement.
Es recomana evitar les hores de màxima insolació, mantenir-se a la ombra i estar constantment hidratant-se per evitar pèrdues sobtades d'aigua i cops de calor.



Si analitzem els mapes veurem com a partir de dimecres al migdia tarda ens entra la ISO +20 a 1500m d'alçada. Des de Dimecres fins a Dilluns, que és quan ens començaria a abandonar.
Tot seguit mostrarem els mapes de temperatura a 1500m des del dimecres a les 14h fins diumenge a les 14h.



Temperatures a 1500m per dimecres a les 14h

Temperatures a 1500m per dijous a les 14h

Temperatures a 1500m per divendres a les 14h

Temperatures a 1500m per dissabte a les 14h

Temperatures a 1500m per diumenge a les 14h

Es parla doncs d'onada de calor per la persistència, en aquest cas parlaríem de fins a 5 dies, d'aquesta massa càlida.

El Servei Meteorològic de Catalunya per la seva banda ja ha emès els primers avisos d'onada de calor per a les comarques interiors del país, no obstant és provable que a mesura que avanci la setmana en vagi emeten més, caldrà estar a l'aguait.


Caldrà prendre precaucions, un cop de calor és força desagradable.


Salud i méteo!

Marc Sant
Meteoguinardó

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada