divendres, 22 de juny del 2012

Previsió d'estiu i de Sant Joan

Com tots sabeu l'estiu va entrar el passat dijous a la 01:09h. I ho ha fet per la porta gran, batent al primer dia el rècord de temperatura del passat estiu situat en 33ºC. La ponentada d'ahir dijous va fer que les temperatures s'enfiléssin fins als 33,9ºC aquí al Guinardó, curiosament la màxima més alta de tots els observatoris barcelonins, que van estar rondant al llarg de la tarda entre els 32ºC i els 33,5ºC. A la resta del país la calor va ser molt pronunciada, amb valors de 35 a 38ºC en punts de l'interior de Girona i Tarragona.

Però com serà aquest estiu? De moment podem quasi confirmar que els propers dies seran completament caniculars amb temperatures molt elevades durant un període llarg de temps, podriem estar parlant doncs, d'una onada de calor sahariana per a la propera setmana, ho podem veure molt bé al meteograma.

Meteograma

Podem afirmar doncs que l'inici d'aquest estiu serà força calorós. Ara, si analitzem els estacionals del model americà NOAA, podem dir que la cosa es podria torçar substancialment al mes d'agost. Observem-ho a l'informe d'estacionals del NOAA

Estacionals de temperatura i precipitació del NOAA
La columna de l'esquerre fa referència a la mitjana de temperatures i la de la dreta a la mitjana de precipitacions. El color blanc representa el normal per a la epoca, els colors càlids representen variacions per sota del normal i els colors freds variacions per sobre del normal. Es pot observar com el mes de juliol en termes generals serà força normal a les mitjanes, possiblement un pel mes fresques i humides al Pirineu. Aquesta dinàmica però, canvia notablement a l'agost. Segons el NOAA el mediterrani es veuria afectat per depressions que podrien deixar la mitjana de temperatures (colors blaus intensos) força més fresques del normal així com en les precipitacions (color verd), que podrien ser més quantioses de la mitjana d'agost. De cara al setembre es normalitzaria.
Com sempre diem els estacionals son relativament poc fiables degut a la seva prolongació cronològica, però si que ens poden donar pistes del que pot arribar a passar.

I aquest Sant Joan, que...Aquest Sant Joan es presenta molt i molt tranquil. Aquí al nostre barri el cap de setmana es presenta amb els cels força asserenats i amb temperatures ben elevades.
Per demà les temperatures ja seràn un pèl més altes que avui, de cara el diumenge seguirien incrementant-se. La nit de Sant Joan serà càlida i xafogosa.
Un consell, si aneu a la platja aquests dies protegiu-vos amb cremes solars de numeració elevada, la radiació Solar està en el seu màxim anual i les cremades poden ser importants.

Estat del cel tant dissabte com diumenge:
 





Temperatures per dissabte i diumenge
 




Finalment només queda dir que vigileu amb els petards i fogueres. Si ho celebreu prop del Parc del Guinardó, força precaució, el terreny està força sec després de tants i tants de sequera.



Que passeu una bona revetlla de Sant Joan, i recordeu, salud i méteo!

Marc Sant
MeteoGuinardó

Tota la informació a temps real al nostre web

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada